БЕСПЛАТНИ CD-ROM „СРПСКИ 2004": И СРПСКИ И ЕВРОПСКИ

Саопштење за штампу Градског одбора Демократскe странкe у Београду

Елитне српске културне и научне установе, окупљене у Национално веће за српски језик и писмо (http://www.jezik.org/), позвале су све политичке и државне чиниоце да подрже стратешке културне подухвате који користе информационе технологије и подстиче употребу ћирилице на рачунарима.

Градски одбор Демократске странке Београда дао је донацију Удружењу "Српска ћирилица" за даљи развој културних пројеката и понудио да бесплатно умножи и дистрибуира први тираж рачунарског компакт-диска "Све за српски 2004".

CD-ROM „Српски 2004" је подухват Националног већа за српски језик и писмо, који има за циљ да око један милион рачунара у Србији и региону током 2004–2005. године „проговори“ српским језиком, и то ћирилицом. Реч је о највећој акцији описмењавања у српској културној историји која има директан утицај на живот десетак милиона људи. Прво издање компакт-диска на себи садржи српске верзијe програма за све оперативне системе, збирку ћириличких фонтова које су радили наши и страни дизајнери, колекцију од девет ремек-дела српске културе (Вук, Његош, Змај), адресаре, упутства и многе друге прилоге.

Бесплатни компакт-диск ће бити традиционални годишњи пројекат, а по упутству Савета Европе, Национално веће најављује и сличне пројекте за националне мањине у СЦГ: у првој фази за мађарску, албанску, румунску и бугарску заједницу, а касније и за остале.

Београђани свој бесплатни примерак CD-ROM "Све за српски 2004", поклон Градског одбора Демократске странке могу да добију, од уторка до четвртка (23-25. децембар), на промо-пунктовима Демократске странке на Теразијама и код "Руског цара", као и испред факултета: Филозофског, Правног, Грађевинског и Саобраћајног.

У Београду, 21 децембра 2003.

Маркетинг тим ГрО ДС Београд

Теразије 3/4, 11000 Београд
Тел/факс: 011/3341-085, 3341-095, 3222-564
е-пошта: dsbgd@eunet.yu