Nacionalno veće za srpski jezik i pismo

Национално веће за српски језик и писмо // Nacionalno veće za srpski jezik i pismo // National Council for Serbian Language and Script

 

Архива новости


Први век "Политике"

На данашњи дан, 25. јануара 2004. наш најстарији и најугледнији дневни листи "Политика" слави први век свог постојања. Политика је такође постала и први домаћи дневни лист који има своје ћирилично интернет издање. Честитамо "Политици" на овом великом јубилеју.

Први рођендан већа

Своју прву годишњицу постојања Национално веће обележава подухватом "Све за српски 2004", рачунарским компакт-диском који садржи све што је потребно да рачунари који користе три најпопуларније платформе (Виндоус, Епл Мекинтош, Линукс) "проговоре" српски.

А све је почело овако...

Под лупом

СКУПШТИНСКИ ИЗБОРИ У СРБИЈИ
28. децембар 2003.

(К'о што народ каже: кад је тешко - учини нешто за себе, радикално боље. Будућност одмах: писменост на 1. месту!)

Национално веће за српски језик и писмо понудило је помоћ политичким странкама у Србији и позвало да се придруже културној реформи у питањима језика и писама. Прочитати позив (16. децембар 2003)

Поред већ ранијих ћириличних Интернет-подухвата Српске радикалне странке, Демократске омладине и новосадског одбора Демократске странке Србије, многе србијанске странке су ове јесени систематски почеле да поштују препоруке УН, ЕУ, Савета Европе, србијански Устав и законе - испуњавајући препоруке и захтеве Националног већа. Национално веће је овог месеца посебно истакло следеће случајеве:

Бијељинска декларација - званична културна политика Националног већа у периоду 2003-2005 - обавезно прочитати (25. новембар 2003)

Новости

Преводи програма за Apple рачунаре на српски

Прва домаћа линукс дистрибуција - "Протос"! (9. децембар 2003)

Развој дистрибуције "Гном уживо" - укључите се! (9. децембар 2003)

Нови члан Националног већа: београдско удружење "Српска ћирилица"

Сајт "Нашег писма" који можете сами да уређујете!

Стручно-научни скуп "Савремене информационе технологије - Интернет и ћирилица" (Бијељина, РС/БиХ, 25. новембар 2003)

Напомена: сајт је у фази израде. Сви ваши предлози у вези изгледа и садржаја сајта, које нам можете послати на адресу webmaster@jezik.org су нам више него драгоцени.

Sve za srpski 2004

21. децембар 2003:
НОВО, НОВО, НОВО

Изашао је рачунарски компакт-диск "Све за српски 2004", званични локализацијски подухват Националног већа, у извршном издању удружења "Српска ћирилица"

Како набавити диск:

Sve za srpski 2004

CD-ROM Sve za srpski 2004

©2002-2004 Национално веће за српски језик и писмо, установе-чланице и појединачни носиоци ауторских права.
Умножавање је већини случајева слободно и бесплатно уз писану сагласност носиоица права. Е-пошта.