Ukoliko ne vidite cirilicu

 

Ukoliko Vas racunar ne prikazuje ispravno cirilicna slova na nasoj prezentaciji, neophodno je da instalirate podrsku za cirilicno pismo i srpski jezik na svoj racunar. U nastavku mozete videti uputstvo koje se odnosi na Windows platforme, dok na dnu strane dajemo adrese na kojima mozete potraziti uputstva za druge, redje koriscene platforme.

Instaliranje podrske za prikaz cirilice

Instaliranje podrske za pisanje cirilicom

Aktiviranje podrske za prikaz cirilice u web citacima

INSTALIRANJE PODRSKE ZA PRIKAZ CIRILICE  

Ako koristite Windows 95/98

1. Idite na Start > Settings > Control Panel.

2. Izaberite Add\Remove Programs.

3. Izaberite karticu Windows Setup i obelezite Multilanguage Support. Pre nego sto potvrdite izbor, stisnite Details.

4. Ako nemate instalacionu verziju Windowsa na svom cvrstom disku potrebno je da pre nastavka stavite instalacioni kompakt disk za Windows 95/98 u jedinicu. Ukoliko racunar ne moze sam da pronadje instalacionu verziju Windowsa, stisnite dugme Browse i pronadjite mesto gde se ona nalazi.

5. Kada kliknete na Details dobicete prozor. Obelezite ono sto zelite - u ovom slucaju je to Cyrillic i, recimo, Central European i Greek. Posto ste obelezili sve grupe jezika koje ste zeleli, stisnite OK.

 

Ako koristite Windows 2000/XP

1. Idite na Start > Setings > Control Panel.

2. Izaberite Regional Options.

3. Izaberite karticu General i u polju Language settings for the system obelezite Cyrillic (i druge grupe jezika koje biste zeleli da koristite). Stisnite dugme Set Default..., iz padajuceg spiska odaberite Serbian (Cyrillic), potvrdite izbor stiskom na OK i ponovo stisnite OK u maticnom prozoru.

INSTALIRANJE PODRSKE ZA PISANJE CIRILICOM  

Ako koristite Windows 95/98

1. Idite na Start > Settings > Control Panel.

2. Izaberite Keyboard.

3. Izaberite karticu Language.

4. Stisnite dugme Add... i iz padajuceg spiska odaberite Serbian, odnosno Serbian (Cyrillic).

 

Ako koristite Windows 2000/XP

1. Idite na Start > Settings > Control Panel.

2. Izaberite Keyboard ili Regional Settings.

3. Izaberite karticu Input Locales.

4. Stisnite dugme Add... i iz padajuceg spiska odaberite Serbian (Cyrilllic).

 

Posle ovog podesavanja u donjem desnom uglu radne povrsine (pored casovnika) pojavice se pokazivac jezika u obliku kvadratica sa oznakom EN. Kada pritisnete ovaj kvadratic, pojavice se spisak instaliranih jezika. Ako odaberete Serbian ili Serbian (Cyrillic), oznaka na kvadraticu ce se promeniti u SR, a vi cete moci da pisete na srpskom, koristeci sistemske fontove koje ste dobili uz operativni sistem.

 

Kroz instalirane jezike mozete se kretati i brze, bez upotrebe misa: Pritisnite istovremeno Levi Alt i Shift i preci cete na sledeci aktivan jezik (obratite paznju na to da se oznaka jezika promenila). Ovu precicu mozete i promeniti u Keyboard > Language (tj. Keyboard > Input Locales) kartici, stiskom na Change Key Sequence, i izborom druge mogucnosti.

AKTIVIRANJE PODRSKE ZA PRIKAZ CIRILICE U WEB CITACIMA  

Ukoliko i posle instaliranja podrske za srpski jezik ne vidite cirilicu na web stranama koje su njome pisane, evo sta treba uraditi:

 

Ako koristite Internet Explorer 5 (slicno je i za ostale verzije)

1. Otvorite izbornik View.

2. Izaberite stavku Encoding. Izaberite More i pronadjite Cyrillic (Windows) na spisku. Kada ovo ucinite jednom, Internet Explorer ce ubuduce vas izbor staviti iznad stavke More i sam ce prepoznavati strane pisane cirilicom.

 

Ako koristite Netscape

1. Otvorite izbornik View.

2. Izaberite stavku Character Set. Pronadjite Cyrillic (Windows 1251) na spisku.