cirilica.org

Ћирилица и интернет програмирање

написао: Ранко Томић

Често добијамо питања посетилаца везана за примену ћирилице на интернету. Једно од најучесталијих је писање јаваскрипт програма који у себи садрже ћирилични текст.

Проблем настаје када се неки јаваскрипт програм уређује помоћу едитора који подржава само енглески језик, па ћирилична слова не могу да се виде док се ради. Решење ове недаће је у суштини лако - довољно је да употребите едитор који подржава рад са кодним странама или ЈУНИКОД стандардом (што зависи од тога како су вам записане странице које позивају дати јаваскрипт), или, ако користите Макромедиа Дримвивер (Macromedia Dreamweaver), да га подесите према слици:

Овако ће сви прозори у којима се приказује програмски код бити приказани помоћу ћириличне кодне стране, па ће се у њима одговарајући текст лепо видети. Наравно, уколико користите неку другу кодну страну или УТФ-8, онда њу поставите као основну (Default Encoding на слици).

Скренућемо вам пажњу на чињеницу да се у неким старијим издањима интернет читача сви скрипт програми приказују само као енглески, па о томе поставите упозорење посетиоцима својих страница. Нека унапреде програм!