cirilica.org

Kako do ćirilice

autor: Ranko Tomić

U ovom članku možete pročitati kako se različiti operativni sistemi podešavaju za rad sa ćirilicom, ili kako se to postiže kod programa za Internet. Obrađeni su: Windows 3.11, 9x/Me, NT/2000/XP, UNIX/Linux, Mac OS, Internet Explorer, Netscape Navigator i Opera.

Windows 3.11
Nabavite i instalirajte Windows 3.11 Pan European. U njemu imate podršku za srpsku ćirilicu i latinicu.

Windows 9x
U ovu grupu spadaju Windows sistemi rađeni na jezgru Windowsa 95, a to su Win95, Win95 OSR2 (poznat i kao Win97), Win98 i Windows Me. Za sve njih je zajedničko sledeće:

1. ukoliko želite da koristite i ćirilicu i latinicu za srpski jezik, instalirajte Windows kao slovenački (Regional Settings: Slovenian), a onda upotrebite zakrpu za Windows od Bojana Stojanovića. U njoj se nalazi tačno uputstvo kako da sve ovo izvedete.

2. ukoliko vam je potrebna samo ćirilica za srpski, instalirajte Windows kao srpski (Regional settings: Serbian).

3. ako ste već instalirali Windows kao engleski (najgora, ali nažalost vrlo česta mogućnost u našim krajevima), upotrebite pomenutu zakrpu.

Nakon svega, treba da dodate i srpske tastature (za ćirilicu i latinicu) sa instalacionog CD-a. Tastature se dodaju tasterom Add na dijalogu sa slike (njega dobijate iz Upravljačke table - Control Panela). Za detaljnija obaveštenja pogledajte uputstvo koje ste dobili uz Windows.

Windows NT, 2000 i XP
Ovi članovi Windows porodice nemaju nikakve posebne zahteve pri instaliranju, a dovoljno je da kasnije iz Upravljačke table (Control Panel) podesite regionalna podešavanja (Regional Options) na srpska. Onda dodajte i tastature i posao je gotov. Slika govori sve:

UNIX/Linux
Preuzmite paket „Sve za srpski 0.1” od Miloša Rančića. U pitanju je spoj različitih paketa namenjenih korišćenju srpskog jezika pod Linuksom. Ovaj paket će se razvijati i uključivaće verovatno sve više novih paketa i sve novije verzije postojećih.
preuzmi (1.54M)

Mac OS
U zavisnosti od verzije, Mac OS može imati sistemsku podršku za ćirilicu, a ova se može i dodati. Ipak, da biste mogli da čitate ćirilične strane na Macu, potrebno je da instalirate odgovarajuće fontove (na žalost, ovo ne radi u Internet Exploreru). Tačno uputstvo naći ćete ovde...

Internet Explorer
Potrebno je da imate dodatu podršku za ćirilicu i za centralnoevropske jezike. Sve ovo možete dodati koristeći Internet servis Windows Update.

Netscape Navigator i Opera
Ovi Internet čitači se oslanjaju na sistemsku višejezičku podršku, tako da je potrebno da je imate instaliranu u okviru Windowsa. To je sve.

Komentar? Možda imate da dodate nešto?