Internet Explorer

 

Internet Explorer (Истраживач Интернета) је основни бровсер у Windows-у и најкоришћенији на свету.

Приказивање

Internet Explorer може да приказује ћириличне веб странице. Ипак проблеми су могући.

"Ђубре"

У случају да на веб страници није исправно наведен кодни распоред у којем је писана, може вам се десити да уместо ћирилице видите гомилу нечитљивог "ђубрета".

У том случају треба да изаберете опцију "Encoding" па подопцију "More" при дну менија "View" или менија који се појављује кад десним дугметом кликнете над страницом и ручно подесити кодни распоред странице. Ћирилични распореди су груписани око средине под "Cyrillic", УТФ-8 је при дну под "Unicode", а кад пређете на следећу веб страницу, чији је распоред исправно наведен а није исти као на претходној, подесите "Auto-Select" што ће учинити да програм аутоматски мења распоред онако како је наведено у веб странама... док опет не налетите на страницу у којој распоред није исправно наведен. Распореди које сте скоро бирали ће бити пресликани у први подмени па их можете изабрати и одатле.

 

 

Уколико видите знаке попут ПошÑ,овани приÑ~аÑ,ељи, дакле мноштво слова Ð раздвојених другим знацима, у питању је највероватније УТФ-8 текст са ћирилицом. Уколико видите разне латиничне знаке, у питању је вероватно неки осмобитни распоред, пре Windows-1251 него ISO 8859-5 а ако гледате руски сајт, највероватније је у питању КОИ-8.

Спољња веза