KMail

 

KMail је програм за читање електронске поште из KDE окружења.

Читање порука

Пошто је KDE окружење већ потпуно спремно за Уникод, KMail може да приказује ћириличне поруке е-поште. Ипак проблеми су могући:

 

"Ђубре"

У случају да је пошиљалац послао поруку у којој није исправно наведен кодни распоред, може вам се десити да уместо ћирилице видите гомилу нечитљивог "ђубрета".

У том случају можете изабрати опцију "Set Encoding" нешто испод средине менија "Message" и ручно подесити кодни распоред поруке. Ћирилични распореди су згодно груписани при врху под "Cyrillic", УТФ-8 је при дну под "Unicode", а кад пређете на следећу поруку, подесите "Auto" што ће учинити да програм аутоматски бира мења распоред онако како је наведено у порукама... док опет не налетите на поруку у којој распоред није исправно наведен.

Уколико видите знаке попут ПошÑ,овани приÑ~аÑ,ељи, дакле мноштво слова Ð раздвојених другим знацима, у питању је највероватније УТФ-8 текст са ћирилицом. Уколико видите разне латиничне знаке, у питању је вероватно неки осмобитни распоред, пре Windows-1251 него ISO 8859-5 а ако вам писмо долази са руских страна, највероватније је у питању КОИ-8.

Знакови питања

Уколико пак правилно видите већину ћириличних слова али су слова специфична за наш језик (ј, ћ, ђ...) замењена знаковима питања, проблем није у кодном распореду већ у подешавањима KDE-а и одразиће се у свим KDE програмима. Погледајте текст о KDE-у за решење.

Писање порука

 

Да бисте могли другима да исправно шаљете ћириличне поруке, изаберите опцију "Configure KMail" из менија "Settings". У новом прозору прво на левој страни прозора изаберите "Composer" па затим картицу "Charset". Уколико у списку распореда већ не постоји УТФ-8, додајте га тако што ћете кликнути на "Add" и укуцати "utf-8" (без наводника) у новоискочивши прозор, после чега би у списку распореда при дну требао да се појави и utf-8. Пошто сте то урадили, на левој страни прозора изаберите "Network", картица "Sending" и на дну под "Message property:" изаберите "MIME Compliant (Quoted-Printable)". Кликните на "OK" при дну прозора и то је све. Да ли ради можете проверити тако што ћете послати поруку самом (или самој) себи.