KDE

 

KDE је графичко радно окружење за Unix-олике оперативне системе. Оно је у потпуности ослоњено на Уникод и може да ради са ћирилицом. Ипак, проблеми су могући.

Знакови питања

У неким дистрибуцијама, КДЕ не приказује слова специфична за наш језик: ћ, ђ, љ, њ, џ, ј (да не испадне да је то уперено против нас, не може ни македонска ќ, ѓ, ѕ ни нека друга); уместо њих приказује знакове питања. То је последица коришћења фонтова који имају слова само за руску ћирилицу.

Да бисте ово решили стартујте KCharSelect (мени Utilities или на SuSE-у мени Tools подмени System), затим идите на таблу 4. Требало би да видите ћирилична слова а уместо наших (Ђ на пример је треће слева у највишљем реду) празне кућице или знакове питања. Затим мењајте фонтове док не наиђете на онај који приказује наша слова. Најзад, прверите да ли фонт стварно ради тако што ћете кликнути на нека од наших слова: у текст пољу на дну требало би да се појаве слова а не знакови питања. Могуће је да нећете наћи ниједан погодан фонт и у том случају погледајте текст о XWindows-у за упутства о томе како инсталирати нове.

Када сте нашли или инсталирали фонт који има наша ћирилична слова, стартујте Control Center. На левој страни прозора кликните на "Look & Feel" а затим на "Fonts". На десној страни прозора ће се налазити гомила дугмића "Choose...": кликните на свако и изаберите тај фонт. Водите рачуна да слова буду исте величине као и у оригиналном KDE фонту и, по жељи, да буду у истом стилу. Када сте задовољни својим избором кликните на "Apply" и уживајте! Можда ћете имате проблема код избора "fixed width" (непропорционалног) фонта јер и новоизабрани такође мора бити непропорционални фонт; уколико нисте, морате инсталирати и један такав.

 

 

Програми

Детаљнија упутства везана за појединачне KDE програме дата су на њиховим страницама:

 

Спољње везе