Latex

Проблематика рада са ћирилицом у LaTeX-у може се грубо поделити на неколико делова. То су: организационе разлике, грешке у мапирању наших слова ћ и ђ прелом речи на слогове, улазно кодирање, излазно кодирање и избор фонтова.

Сви ови проблеми се могу решити, коришћењем доприноса неколицине наших људи и уз умерену дозу „чачкања“ по конфигурационим датотекама за LaTeX, али на обједињено решење „до на клик“ још увек се чека. Веза LaTeX говори српски остављена је као место где би лепо било објединити предлоге о верзији која ради на клик.

Када се све коцкице склопе, постаје могуће написати (на пример у Emacs-у) и превести минималну LaTeX датотеку следећег садржаја:

 \documentclass10pt{article}
 \usepackage{ucs}
 \usepackageT2A{fontenc}
 \usepackageutf8{inputenc}
 \usepackageserbiancyrutf{babel}
 \begin{document}
   Пробам. Probaću.
   Добро јутро џезери, ђурђевдан je.
   Жеже звезда, чуче Шошони. Ћућоре тајно. 
  \begin{figure}
    \caption{Ово је наслов слике.}
  \end{figure}
  \textsf{А шта је са нашим разним словима?}
 \end{document}

Алтернативни ћирилични фонтови (за PDF)

Ако вам се хронично не свиђа приказ ћириличних слова у Акробати (Acrobat reader), онда су следећи редови управо оно што сте тражили.

У поруци са листе „Наше писмо“, Страхиња Радић пише:

Хтео бих да све обавестим да сам пронашао решења два проблема која сам дуго тражио. Први је „замрљаност“ слова у Не-вашингтонској ћирилици у ТеХ-у када се документ претвори у PDF, а други је непостојање ћириличних фонтова какви су тридесетих година коришћени при припреми књига, нпр. Српске књижевне задруге (књиге Мике Аласа, на пример).

Оба проблема су решена у једном: постоји пакет под именом „pscyr“, који се може преузети са адресе: http://www.fys.uio.no/~dansh/distrib/tex/cyr/pscyr/ који садржи ћириличне фонтове у формату Тип 1 (дакле, векторске), од којих бар два садрже наша слова: „AcademyPSCyr“ и „AntiquaPSCyr“. Уз ове фонтове се може направити PDF датотека која лепо изгледа и брже се приказује у Акробати од датотека које су направљене уз коришћење фонтова у формату Тип 3.

Све што је потребно јесте да се у документ укључе следеће наредбе:

 \usepackage{pscyr}
 \def\rmdefault{fac} % за фонт „Academy“

 

или

 

 \usepackage{pscyr}
 \def\rmdefault{faq} % за фонт „Antiqua“