Lynx

 

Lynx (Рис) је текстуални бровсер, што ће рећи да ради само у окружењима која могу да приказују само текст. Популаран је првенствено на Unix-оликим оператвним системима, а може се видети, рецимо, у РЦУБ-у. Lynx није исти програм као Links.

Приказивање

Упркос томе што поменута текстуална окружења типично приказују само енглеску латиницу, Lynx без икаквих посебних подешавања може да гледа ћириличне сајтове тако што транскрибује ћирилицу у латиницу. Нажалост, ћирилична слова специфична за наш и неке друге језике се не транскрибују баш најбоље, и Наше писмо намерава да оствари сарадњу са ауторима Lynx-а да би се ово исправило.

Уколико ваше текстуално окружење користи УТФ-8 или други кодни распоред који може да приказује ћирилицу, можете подесити Lynx да приказује ћирилицу без транскрипције. Да бисте то урадили, притисните o (options) и у трећој групи опција ("Display and Character Set") изаберите мени "Display character set" (притиском на ентер). Затим у менију (стрелицама горе - доле) изаберите кодни распоред који ваше текстуално окружење користи (УТФ-8 налази се при дну а ћирилице нешто изнад, погледајте слику доле). Затим још идете на врх странице са опцијама, обележите кућицу поред "Save options to disk:" (притиском на ентер) и на исти начин "кликнете" на "Accept Changes".

 

Како то на крају изгледа можете видети на овој слици:

 

 

"Ђубре"

У случају да на веб страници није исправно наведен кодни распоред у којем је писана, може вам се десити да уместо ћирилице видите гомилу нечитљивог "ђубрета" (без обзира на то приказује ли Lynx ћирилицу или транскрибује у латиницу).

У том случају поново треба да притиснете o и одете на опцију "Assumed character set", одмах испод претходно описане. Затим изаберите кодни распоред и такође "кликните" на "Accept Changes" (овог пута није неопходно да снимате опције на диск)..

Уколико видите знаке попут ПошÑ,овани приÑ~аÑ,ељи, дакле мноштво слова Ð раздвојених другим знацима, у питању је највероватније УТФ-8 текст са ћирилицом. Уколико видите разне латиничне знаке, у питању је вероватно неки осмобитни распоред, пре Windows-1251 него ISO 8859-5 а ако гледате руски сајт, највероватније је у питању КОИ-8.

УРЛ-ови

Lynx без икаквих проблема ради са ћириличним УРЛ-овима (чак и ако не приказује ћирилицу).