Outlook Express

Како послати ћирилично (исто важи и за латиницу) писмо из Outlook Express-а да би било видљиво на рачунару примаоца, без обзира на оперативни систем или програм који користи (садржај преузет са упутства на главном сајту „Нашег писма“):

1. Не треба слати писма као HTML, јер у случају да је подешен погрешан фонт завршавамо са нестандардним распоредом, опет... Одабрати опцију Plain Text да би писмо било послато као обична текстуална порука.

2. Outlook Express ће упозорити да се губи форматирање текста, и са тиме се треба сложити, кликнути на OK. То значи да у писму нема фарбања, италик слова и свега онога што HTML пружа, само текст и информација.

Уколико баш желите да користите HTML не бирати фонтове које сте сами инсталирали на систем већ оне који су већ постојали, системске фонтове. Сигуран избор су: Arial (не Arial Cyr), Courier New (не Courier Cyr) и Times New Roman (не Times Cyr). То су Unicode фонтови и покривају сва наша слова, и латинична и ћирилична.

3. Одабрати UTF-8 (Unicode - Уникод) кодни распоред, то је стандард и треба га се држати. Писма која су послата у том кодном распореду је могуће прочитати на било ком рачунару, није потребно имати посебно инсталирану подршку за стране језике (у нашем случају Central European), не треба бринути о кодним странама које су различито сложене за различите оперативне системе (некако је свако желео свој стандард). UTF-8 покрива све - опширније на страни о кодним распоредима.

 

4. Сад можете унети текст поруке коју желите да пошаљете.

 

 

5. Да убудуће не би сваки пут мењали опције по овим менијима, можете подесити да се писма увек шаљу у UTF-8 распореду. Треба одабрати Tools->Options из менија.

 

6. Из прозора који ће се отворити одабрати Send опције и ту кликнути на International Settings (стрелица миша показује на дугмић).

 

 

7. У новом мањем прозору који ће се отворити одабрати UTF-8 и притиснути ОК. Прозор ће се затворити. По затварању прозора одабрати OK и у прозору из кога сте одабрали International Settings (слика 6., описана у одељку изнад).

 

 

Oво упутство би требало да отклони будуће забуне око кодних распореда. На сличан начин се може подесити и Netscape или Mozilla (између ова два програма постоје само ситне козметичке разлике).