Konqueror

 

Konqueror (Освајач) је основни бровсер у KDE окружењу.

Приказивање

Пошто је KDE окружење већ потпуно спремно за Уникод, Konqueror може да приказује ћириличне веб странице. Ипак проблеми су могући:

 

"Ђубре"

У случају да на веб страници није исправно наведен кодни распоред у којем је писана, може вам се десити да уместо ћирилице видите гомилу нечитљивог "ђубрета".

У том случају треба да изаберете опцију "Set Encoding" при дну менија "View" и ручно подесити кодни распоред странице. Ћирилични распореди су згодно груписани око средине под "Cyrillic", УТФ-8 је при дну под "Unicode", а кад пређете на следећу веб страницу, чији је распоред исправно наведен а није исти као на претходној, подесите "Auto" што ће учинити да програм аутоматски мења распоред онако како је наведено у веб странама... док опет не налетите на страницу у којој распоред није исправно наведен.

Уколико видите знаке попут ПошÑ,овани приÑ~аÑ,ељи, дакле мноштво слова Ð раздвојених другим знацима, у питању је највероватније УТФ-8 текст са ћирилицом. Уколико видите разне латиничне знаке, у питању је вероватно неки осмобитни распоред, пре Windows-1251 него ISO 8859-5 а ако гледате руски сајт, највероватније је у питању КОИ-8.

Знакови питања

Уколико пак правилно видите већину ћириличних слова али су слова специфична за наш језик (ј, ћ, ђ...) замењена знаковима питања, проблем није у кодном распореду већ у подешавањима KDE-а и одразиће се у свим KDE програмима. Погледајте текст о KDE-у за решење.

УРЛ-ови

 

Због глупог бага, Konqueror не може да ради са ћириличним УРЛ-овима (укључујући и оне на овом сајту!) ако вам сам Linux не користи УТФ-8. Погледајте Linux за упутства како то подесити.

Упитници

 

Konqueror не може да шаље податке из упитника у друкчијем кодном распореду од оног који је наведен на страници упитника. Што ће рећи да, ако у питању није УТФ-8 или други распоред који може да приказује ћирилицу, ни не можете уносити ћирилични текст у упитнике (можете али биће послат као гомила знакова питања): не можете претраживати Интернет ћирилицом на пример (али ни латиницом са словима за наш језик (š, ž, đ...)). Ово се може заобићи једино на Google-у.

Спољња веза