Simredo

Simredo је Уникод едитор, написан у програмском језику Java и самим тим ради на свим рачунарским платформама на које је инсталиран Java интерпретер (JVM). Програм можете преузети овде.

Едитор није толико моћан попут Emacs-а или ViM-а, али је зато изузетно добар за унос текста на разним језицима уз помоћ „виртуелне тастатуре“ па је унос текста могућ и на системима на којима неке тастатуре нису инсталиране. Могуће је дефинисати и табеле за конверзију и тиме омогућити пребацивање текста у едитору из једног записа у други - ћирилица у латиницу и обратно. Ово је и једини едитор који вам омогућава да из ћирилице пребаците текст у Уникод латиницу (где су слова њ, џ један латинични знак!) или LaTeX...

Да бисте имали подршку за српски језик у директоријум где сте инсталирали Simredo ископирајте две датотеке: дефиниција тастатуре (Serbian.kmp) и дефиниција табела за конверзију (Serbian.kon).

Одаберите српску тастатуру (Key Map) као на слици:

Ако вам затреба латинична верзија документа, одаберите конверзију:

и добијате латинични текст:

Едитор омогућава и да од латиничног текста добијете ћирилични, или пребачен у неки други начин записа (Танјуг стандард, Јуски...)

Simredo вам омогућава да куцкате ћирилицом и обрађујете текст, пребацујете из писма у писмо на било кој платформи на исти начин. Имате рачунар, немате администраторске привилегије да инсталирате ћирилицу или не знате како да инсталирате ћирилицу на неком рачунару (Unix/Linux) набавите Simredo и можете да почнете са куцкањем текстова.

 

Спољна веза